Malle Kobin – Eestkostepere probleemide puntras

Kasuperede Liidule saabus avaldus, mis lubati ka siia üles riputada. Palun kaasa mõtlema ja arutlema selle teema üle kõiki, kes vähegi oma südant valutavad.

——————————————————————————–

Malle Kobin 16:54 09.02.11

Panen selle avalduse siia oma nime all, kuid esitaja on mulle teada, ka maakond, kus nii käituti ja mis on kõige üllatavam, seda aruannet nõuab KOHUS!!!!!!! Eesti Kasuperede Liit Avaldus 07.02.2011 Oleme naisega koos võtnud kanda suure vastutuse. Nimelt on meie peres kolm kasulast. Lapsed on meie peres kasvanud juba kolm aastat. Mure järgmine: Eelnevad kolm aastat ei ole me pidanud täitma eestkostja aruannet. Sellest aastast 2011 oleme kohustatud täitma eestkostja aruannet. (Lisa 1) Probleem selles, et ei oska kulusid lastele jaotada. Kas ma üldse tohin enam lasterahast kulutusi teha. Kõik söövad, tarbivad elektrit, vett, sooja jne. Kohus on usaldanud kolm last minu hoolde, kuid laste rahaasjad? (tule taevas appi) Hetkel jääb mulje, et kohus arvab, et ma saan 3*3600eek selle rahaga rikkaks ja ma ei pea tööl käima. Mina käin endiselt tööl ja olen kolmes ettevõttes juhataja ja üritan mitte lasterahadega rikkaks saada. Minu abikaasa ei käi tööl, kuid peab külalistemaja hoones, kus me elame. Ehk oskate aidata. Probleemide puudus meid ei kummita. Riigi seisukohast saan aru, et kõiki tuleb kontrollida, äkki!!!!!. Siiski leian, et kõik inimesed ei ole vargad, kaabakad ja sulid. Lugupidamisega; perekond ….

——————————————————————————–

Tiia Rebane 12:22 10.02.11

Ma ei saa aru, kes sellist aruannet tahab, kas siis kohus.Minul on ka eestkostel kaks kasulast, kuid sellist nõuet ei ole olnud. Minu lapsed juba täiskasvanud, kuid õpivad edasi.Saavad toitjakaotuspensioni, mis on laste käsutuses, kuid riigipoolne toetus puudub,kuidas siis Riik minu rahakotti ei tahagi piiluda.

——————————————————————————–

Malle Kobin 15:46 10.02.11

Seda aruannet nõuab KOHUS!!!!!!

——————————————————————————–

Ene enemi@hotmail.com 11:04 18.03.11

Tere!Mul pole sellega veel probleemi olnud, aga kardan, et sattun ka samasse olukorda, sest võtsin äsja ühe lapse eestkostele, sest hoolduslepinguga ei saa laps meie valda sisse kirjutada ja ilma selleta jälle tuleb ise kooli sõit maksta ja muusikakool (mis oleks täissummas ca.4000eek)Mul on ka varem kaks last eestkostel, kellest üks saab kohe 18 (teine 16a) ja eestkostel olnud 7aastat ning sellist aruandmise kohustust polnud.Nüüd aga on kohtuotsuse lõpus ka kiri, et olen kohustatud igal aastal aru andma.Tegelikult ma alles hiljuti sain kohtuotsuse ja pole lähemalt uurinud, millest ma täpselt pean aru andma, sest lapsel mingit vara pole.Minu aruandmiskohustusega otsus tuli Viru Maakohtult. Olin ka üllatunud, selle asemel et peredel laste võtmine-kasvatamine lihtsamaks teha ja laste kasvatamist kui väärtust hinnata, tehaks see veel keerulisemaks.

——————————————————————————–

Ülle 23:05 01.04.11

Sama seis minul.On see nõme paber täidetud aga tunne on nii sant.Mul laps elanud minu juures juba üle 5 aasta pole mingeid jamasi olnud ja nüüd sain sellise paberi,esiteks tundus see nii solvav ja alandav.Ja nüüd siis istun ja mõtlen kuidas edasi toimida ja kuidas oma rahad jaotada,sest endal veel 2 väiksemat oma last.Ja kui enne oli meelest läinud,et suurem pole minu bioloogiline poja siis nüüd ma pean ju hakkama koguaeg seda meelde endale tuletama kui midagi ostan või kuhugi lähen,et kas võtan suurema lapse kaasa või jätan koju.Et kui läheme kuhugi reisima siis kuidas arvestan lapse pealt nt bensiiniraha,kas küsin bensukas eraldi tšeki,et vot 5 l eraldi.Või lähme välja sööma siis palun lapsele jälle eraldi arve???!!!See pole ju normaalne,kui ma lapse oleks võtnud rahapärast siis ju oleks seda näha,ma ei ostaks talle korralikke riideid,ei võimaldaks talle huviringe ja ei pakuks talle inimväärset elu.Aga seda ma ju kõike teen ja mis peamine ma armastan teda. Aga jh pea on nüüd pulki täis,et mismoodi ma nüüd siis edasi teen,kas kogun terve aasta tšekke ja muudkui arvutan et jummala pärast ma nüüd lapseraha eest väljas terve perega söömas käi või uusi riideid kooliminemiseks oma raha eest osta.Ja kas ma kommunaal maksud ikka jagan õieti ära ja kas lapsele jätkub kuulõpus söögiraha. See peab üks maru tark inimene olema,kes sellise asja suutis välja mõtelda.

——————————————————————————–

Aruanne 21:00 23.02.12

Mina sain selle aruande täna. Mida ma sellega teen kuidas täidan? Ülle mida Teie sinna (kulutused eestostetava riigipoolsetest vahenditest) kirjutasite. Kasvatan üksi kolme last nendest kaks kasulast ja nüüd selline paber. Jeerum ma tulen vaevalt ots otsaga kokku. Linnalt saan veidi toetust juurde. Kõike mis elu toob ei saa ju ette näha. Mida ma nüüd teen?

——————————————————————————–

Aruanne 21:38 23.02.12

Vot nüüd kees üle. Ma olen 5 aastat kasvatanud kasulast kelle kohe alguses lapsendasin. Selle lapsega on olnud nii palju probleeme, et minu jõud on olnud korduvalt otsas. 2,5 aastat tagasi ütles mulle Tallinna psühhiaater, et lapsel on sünnitrauma ja kui mõni ametnik oleks lapse sünnikaarti natukenegi süvenenud oleks aru saadud, et eesti vabariigi seaduste järgi nii raske puudega last lapsendada ei anta. Selleks hetkeks oli meie peres ka vanema lapse õde ja ma ise olin saanud just biol. lapse. Kogu minu elu on viimased 5 aastat keerelnud vanema lapse ümber ja keerleb jätkuvalt. Nooremad on koguaeg olnud kannatajad. Jäänud kõigest ilma sest kogu minu aur ja raha läheb erivajadusega lapsele.Nooremat kasulast ma ei lapsendanud. Ametniku soovitusel.Miks ma peaksin selle raha riigile kinkima? Juba lapsendatud last ma ju tagasi anda ei saa. Kellelegi näpuga näidata ka ei ole, et ametnikud on vea teinud. Minult küsiti enne lapsendamist korduvalt kas olen valmis kasvatama haiget last ja ma vastasin alati konkreetsel EI. Ma olen juba ühe lapse matnud ma tahan TERVET last. Kuskilt peab ju see raha tulema mis haige lapse peale kulub. Mina olen enamuse 5st aastast kodus lapsehooldus puhkusel olnud. Mees läks ära sest ei pidanud raske lapse kasvatamisele vastu. Ta ei tahtnud ka haiget last. TA ei olnud selleks valmis. Ma tahaks ka ära minna aga nad on ju kõik ühtemoodi minu lapsed. Miks ma pean siis nüüd seletama miks noorema õe riigitoetuse eest vanema lapse eriteraapiaid ja katki astutud prillid kinni makstakse. Vähe sellest, elame sellises kolkkas, et siin ei olegi ühtegi eriterapeuti. Või kedagi kes toetaks hätta jäänud kasuperet. Nagu ma aru olen saanud siis kasupered on riigi silmis nagu katk. Oi krt ma olen nii vihane et teen sellest tekstist koopia ja panen sinnna aruandesse. Mida nad minuga teevad? Võtavad lapse ära ja teevad tervest lapsest ka haige. Ja veel täna hommikul oli minus selge kutse teha veel üks avaldus ühele lapsele kodu pakkumiseks. Söögu s… Ma olen nii vihane, et tahaks karjuda.

——————————————————————————–

Aruanne 21:47 23.02.12

Kas seda ankeeti peab täitma tõesti selleks, et lihtsam oleks laps lapsendada ja siis riik pääseb kohustusest?

——————————————————————————–

Aruanne 22:01 23.02.12

Emana vastutan ma kõikide oma laste eest võrdselt. Olgu naad siis lapsendatud eestkostel või bioloogilised. Päris vanemad teevad oma päris lastega mida tahavad. Minul aga puuduvad igasugused vanemlikud õigused. Minul on ainult kohustused. Minule on pandud seadusega kohustus vastutada kõikide “võõra” lapse tegude eest. Olgu lapsendatud või mitte. Seda õigust, et teha lapse riigitoetusega oma pere (laste) huvides seda mida tahan aga ei ole.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga